582. [Puppetry - de Ghelderode]

BRUGMANS, Jan

Collectie handpoppen, vermoedelijk gemaakt voor een BRT-film (1968) naar een stuk van M. de Ghelderode.

Jaren '60

Interessant en belangrijk ensemble van poppen gemaakt door Jan Brugmans (1902-1981), die vermoedelijk gemaakt zijn voor of gebruikt zijn in de BRT-poppenfilm "De Passie van ons Heer" (uitgezonden op 2 november 1968). Het was een herwerking van het poppenspel "Le Mystère de la Passion de Notre-Seigneur Jésus Christ" (1924) van de Belgische toneelschrijver Michel de Ghelderode (1898-1962), die vele stukken schreef voor het Brusselse poppentheater Toone. Jan Brugmans was zelf één van de poppenspelers in de film. Ook bij de productie van de andere poppenfilm voor de BRT, "Reinaart" (1973), speelde Brugmans een grote rol.
Jan Brugmans is min of meer te situeren in de Antwerpse poesjenel-traditie. Brugmans was gekend als "Nonkel Jan de poppenspeler uit Sint-Amands" en was een pionier in de Vlaamse poppentheaterwereld. In 1934 richtte hij met zijn echtgenote "Het poppenspel van Jan en To" op. Hij stichtte in 1940 in Antwerpen de kinderschouwburg "De Zonnebloem", waaruit het Koninklijk Jeugdtheater is ontstaan. Terwijl vele theaters houten "acteurs" hadden, bleef Brugmans zijn poppen in papier-maché maken. Ook de poppen in onze collectie zijn allen, behalve één, gemaakt uit papier-maché.
Onze collectie bevat:
23 stokpoppen met hoofd uit papier-maché (ca. 20 cm, stok verdwenen bij 3 ex.). Vooral figuren van gewone mensen, maar ook 2 duivels, Jan Klaasen, Pierlala en Tijl Uilenspiegel. De poppen zijn allen beschilderd en aangekleed. Kapsels van schapenwol, bont of breiwol. Enkele normale, kleine beschadigingen, maar over het algemeen in zeer goede staat met zeer heldere kleuren. Deze poppen zijn vermoedelijk gebruikt voor de BRT-poppenfilm. - 3 grote stangpoppen met hoofd uit papier-maché (plus 1 draadskelet zonder aankleding). +/- 40 à 60 cm. Duidelijk veelvuldig gebruikt (in een Vlaams Poesje-theater(?)). Eén pop (Pulcinello met bochel en bolle buik) draagt een badge van "De Moedertaal" (theater in Mechelen?).
Bijgevoegd: 108 dia's met beelden van de tentoonstelling "Michel de Ghelderode of De Komedie van de schone schijn" (15/12/1982-31/1/1983). Bewaard in metalen box. - 7 audiocassettes: 3 uit de "Collection Théâtre et Littérature", bevattende officiële opnames van "Escurial de Michel de Ghelderode", "La Passion de M. de Ghelderode" en "Le Bossu par Toone VII". 4 zelf opgenomen cassettes met audio-opnames van het RTBF-programma "La vie imaginaire de Michel de Ghelderode" (30/3/82) en een aflevering van het BRT-programma "Moeder Vlaanderen en haar kinderen" over de Ghelderode, uitgezonden op 20/12/87. - Affiche "La balade du grand macabre" (Théâtre National, 1979). 80 x 59 cm, opgerold. - 3 uitnodigingen "75e Bal du rat mort", 27-2-1971, Casino-Kursaal Oostende. Met afbeelding naar Ensor en speelbare flexidisc.

€ 750 / 1.000

Live bidding

Unable to still place a bid


Please log in to bid
create an account here .
Log in